Zobacz, gdzie kupić różową sól himalajską.
Składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je w gastronomii?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (do 6 g dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy potas, a przy tym nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i cynku
Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest cennym źródłem magnezu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]