Potrzebujesz kapusty kiszonej w worku foliowym? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest niezaprzeczalnie częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – dlaczego należy spożywać?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne przechowywanie pożywienia. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy i minerały, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż obecnie. A trzeba podkreślić, że kapusta kwaszona ma sporo substancji, które są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B2, B6, B9). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. fosforu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, dlatego zaleca się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.
W jakich daniach znajdziemy kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno w przystawkach do dań, jak i jako kluczowy ich element. Na surowo na ogół je się ją jako surówkę z marchwią oraz cebulą, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który bardzo dobrze harmonizuje z borowikami oraz czerwonym mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, krokietów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby popularne polskie dania jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.
W zasadzie każda babcia posiada własny sposób na kapustę kiszoną, lecz w dzisiejszych czasach z rzadka zakwasza się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]