Potrzebujesz ogórków kiszonych ekologicznych? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Kwaszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku lub z innymi przyprawami
Ogórki kwaszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest dość proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki albo duże kamienne garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później pozostawia się pojemnik na co najmniej dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po kilku dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz czosnek, jednakże smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, np. ziarnami gorczycy, kawałkami chrzanuczy liśćmi czarnej porzeczki. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarkę, w której może składować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych albo w pojemnikach, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?
Od setek lat powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo wraz z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz dobrze oddziałują na ich florę, wspierając w ten sposób procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (to około 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, jak również sporo minerałów potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, selen czy potas. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli nie przeszkadzają cierpkie smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po spożyciu warzyw. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej albo wypić, bo w czasie kwaszenia witaminy przenikają częściowo do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]