Sprawdź, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty, wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy potrzebne dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę związków oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duże stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu trzeba go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one też ochronę w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]