Jeśli potrzebujesz soku z kiszonej kapusty eko, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Kiszone warzywa wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak raz za razem wspomina się także ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która aktualnie często pojawia się na półkach marketów w działach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości i zawartość
Bodaj każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest cierpki, lecz nadzwyczaj zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy PP, C, E oraz A, a także rozmaite minerały, jak np. żelazo, sód i potas. Wiele osób może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go cyklicznie, bo działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym produktem nie wolno przesadzać – wystarczy pić maksymalnie 250 mililitrów soku na dzień.
Gdzie nabyć sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?
Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. Zawiera on masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym obniża ciśnienie. Pomimo że buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeżeli nie masz czasu, aby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż takie soki trzeba przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]