Dalsze informacje o żurze śląskim.
Obecnie rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to chęć błyskawicznego nasycenia się, często porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo serwowane w czasie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy barszcz biały i żurek to ta sama zupa?
Kiedy zapyta się Polaka o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie widzi głównej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż powinno się zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych smaków oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur sporządzany przeważnie z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Nie trzeba przygotować samemu bazy na żur i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest proste, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W poradnikach kulinarnych znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli chęć np. na żur zaatakuje was niespodzianie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przygotujemy aromatyczny barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]