Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?

Zamów obwarzanki krakowskie na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Posiadają wyjątkowy aromat, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast kupić je możemy tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem historycznej stolicy naszego państwa oraz najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do Krakowa w pierwszej kolejności chcą skosztować właśnie tego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań

Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W annałach zaś pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, iż uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w czasie przed Wielkanocą, ale później jadano je też w pozostałych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mogli wypiekać je wyłącznie piekarze z Krakowa. Podobną rzecz zrobiła 5 wieków potem UE, dodając je do spisu wyrobów regionalnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną fakturą i średnicę w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są według tego samego przepisu. Ich nazwa oraz wyjątkowy smak są wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład sezamem lub serem – i wkłada do pieca.

Siedziba firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]